Wino musujące z syropem owocowym
160.5 kcal /
672 kJKalorie
672 kJKalorie
0 gBiałko
16.5 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (z 1-2 pomarańczy)
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 1-2 cytryn)
- 25 g syropu barmańskiegogrenadina
- 80 g cukru
- 40 g pestekgranatu (z ok. ¼granatu), plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 2 – 3 gałązki tymianku cytrynowego, świeżego plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 2 – 3 gałązki bazylii, świeżej
- wino musujące, typu Prosecco schłodzone (260-300g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny i grenadinę, dodać cukier i pestki granatu. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C/obr. 1.5. W tym czasie do miski włożyć gałązki tymianku. Ugotowany syrop przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do miski z tymiankiem, odstawić do zaparzenia i ostudzenia na ok. 1 godz. Po tym czasie gałązki tymianku wyjąć i wyrzucić. Syrop przelać do wyparzonej butelki (ok. 250 ml, patrz wskazówka).
- Do każdego kieliszka do szampana wlać 3 łyżki syropu (ok. 30 g) i uzupełnić winem musującym (130-150 ml na porcję). Udekorować pestkami granatu i gałązkami tymianku. Wino musujące z syropem owocowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
