Zupa z orzeszków ziemnych
285 kcal /
1195 kJKalorie
1195 kJKalorie
11 gBiałko
13 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 200 g orzeszków ziemnych, smażonych, solonych
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju
- 70 g pomidora pokrojonego w 1 cm kostkę
- 100 g zielonegogroszku, mrożonego
- 800 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- papryczka chili, świeża pokrojona w plastry, ilość do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orzeszki, zmielić15 s/obr. 10. Orzeszki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobnione orzeszki ziemne, pomidor, groszek, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz i pieprz cayenne, gotować9 min/100°C//obr. 2, następnie podgrzewać6 min/90°C//obr. 2.
- Zupę z orzeszkami ziemnymi podawać na ciepło, udekorowaną papryczką chili.