Zielona miska Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
348 kcal /
1459 kJ
Kalorie
12 gBiałko
19 gWęglowodany
22 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 120 g soczewicy puy, suszonej
  • 9 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 300 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 1 cebula szalotka przekrojona na pół
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 20 g octu jabłkowego
  • 50 g soku jabłkowego
  • 15 g słodkiej musztardy
  • 15 g musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 125 g dzikich ziół, świeżych liści, mieszanych (np. czosnku niedźwiedziego, mniszka, podagrycznika, szczawiu), pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
  • 1 sałata rzymska, baby pokrojona w 1,5 cm paski
  • 1 awokado dojrzałe, pokrojone w 1 cm kostkę

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek. Odważyć do niego soczewicę, opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć liście z 6 gałązek natki pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać opłukaną soczewicę, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować25 min/100°C//obr. 1.
  4. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, gotować na parze10 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Soczewicę odcedzić za pomocą koszyczka, przełożyć do dużej miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące zimną wodą.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i liście z pozostałych 3 gałązek natki pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać olej, ocet, sok, musztardę, syrop z agawy, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. Przełożyć do miski z soczewicą.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z soczewicą i dressingiem, odważyć do niej dzikie zioła, dodać ugotowane na parze szparagi, sałatę i awokado, wymieszać kopystką. Zieloną miskę Buddy ze szparagami podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry