
Zielona miska Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami
348 kcal /
1459 kJKalorie
1459 kJKalorie
12 gBiałko
19 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g zielonej soczewicy, suszonej
- 120 g soczewicy puy, suszonej
- 9 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 750 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 300 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
- 1 cebula szalotka przekrojona na pół
- 50 g oleju rzepakowego
- 20 g octu jabłkowego
- 50 g soku jabłkowego
- 15 g słodkiej musztardy
- 15 g musztardy miodowej
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 125 g dzikich ziół, świeżych liści, mieszanych (np. czosnku niedźwiedziego, mniszka, podagrycznika, szczawiu), pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
- 1 sałata rzymska, baby pokrojona w 1,5 cm paski
- 1 awokado dojrzałe, pokrojone w 1 cm kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek. Odważyć do niego soczewicę, opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć liście z 6 gałązek natki pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać opłukaną soczewicę, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować25 min/100°C//obr. 1.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, gotować na parze10 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Soczewicę odcedzić za pomocą koszyczka, przełożyć do dużej miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące zimną wodą.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i liście z pozostałych 3 gałązek natki pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, ocet, sok, musztardę, syrop z agawy, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. Przełożyć do miski z soczewicą.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z soczewicą i dressingiem, odważyć do niej dzikie zioła, dodać ugotowane na parze szparagi, sałatę i awokado, wymieszać kopystką. Zieloną miskę Buddy ze szparagami podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.