Wietnamska sałatka z makaronem (TM5)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
459 kcal /
1919 kJ
Kalorie
12 gBiałko
96 gWęglowodany
4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g ogórków nieobranych, z odciętymi końcówkami
  • 250 g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 120 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 400 g kapusty pekińskiej bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 4 cebule dymki tylko białe części
  • 350 g ryżowego makaronu, vermicelli
  • wrząca woda do zalania makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 gałązek kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • ¼ – ½
  • czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 2 ½
  • łyżeczki sosu rybnego
  • 40 g wody
  • 50 g octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g kiełków fasoli mung, świeżych
  • liście mięty, świeże do dekoracji
  • orzeszki ziemne, prażone, solonegrubo posiekane, do dekoracji
  • 1 limonka ekologiczna, pokrojona na kawałki, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórki, marchewkę, czerwoną cebulę i kapustę pekińską. Dodać cebule dymki, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do wąskiej części podajnika włożyć cebule dymki. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojoną cebulę dymkę pozostawić w pojemniku.
  3. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną kapustę pekińską. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić.
  4. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną czerwoną cebulę. Używając popychacza, pokroić cienko30 s//obr. 4. Pokrojoną cebulę pozostawić w pojemniku.
  5. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, zetrzeć cienko30 s//obr. 4. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  6. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ogórki. Używając popychacza, zetrzeć cienko30 s//obr. 4. Pokrojone warzywa przełożyć do miski z cebulą i kapustą pekińską. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej makaron. Zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 3-4 min. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, odstawić.
  8. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, kolendrę i chili, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  9. Dodać sos rybny, wodę, ocet ryżowy i cukier, zmiksować8 s/obr. 5.
  10. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z pokrojonymi warzywami, odważyć do niej kiełki. Dodać odsączony makaron i ¾ dressingu, dokładnie wymieszać. Udekorować kolendrą, miętą, orzeszkami i limonką. Wietnamską sałatkę z makaronem podawać bezpośrednio po przygotowaniu z pozostałym dressingiem.
Przewijanie do góry