Tort czekoladowy z wiśniami
523.1 kcal /
2188.8 kJKalorie
2188.8 kJKalorie
7.1 gBiałko
45.1 gWęglowodany
35.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto czekoladowe: 100
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 150 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczyptę soli
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- Wiśnie: 100
- g wody
- 450 g wiśni, świeżych bez pestek
- 450 g wiśni, mrożonych, bez pestek
- 50 g cukru
- 100 g wódki (opcjonalnie)
- 100 g wiśniówki
- Krem śmietanowy i przełożenie: 50
- g wody
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 750 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- wiórki czekoladowe do dekoracji
- wiśnie, świeże bez pestek, do dekoracji
- wiśnie kandyzowane do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, roztopić5 min/50°C/obr. 2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, odstawić. Masę czekoladową przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia i sól, wymieszać, odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
- Dodać masę czekoladową i wymieszane suche składniki, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 45 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku (ok. 3 godz.). W tym czasie przygotować wiśnie. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać wiśnie i cukier, gotować7 min/100°C//obr. . Ugotowane wiśnie odcedzić przez koszyczek postawiony na misce, płyn zachować. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z przecedzonym płynem, dodać alkohol, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę, dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka), bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę bitej śmietany, dokładnie wymieszać, aby zahartować żelatynę, następnie dodać drugą łyżkę bitej śmietany i ponownie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać10 s/obr. 3.
- Ostudzone ciasto czekoladowe przekroić poziomo na 2 równe blaty. Pierwszy (dolny) blat ciasta nasączyć połową mieszanki płynu z gotowania wiśni i alkoholu. Nałożyć ½ kremu śmietanowego i równomiernie rozprowadzić. Na warstwie kremu ułożyć odsączone wiśnie. Przykryć drugim blatem ciasta i nasączyć go pozostałą mieszanką płynu. Pozostałym kremem śmietanowym posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować wiśniami i wiórkami czekoladowymi. Odstawić do lodówki na min. 3 godz. (lub na całą noc). Tort czekoladowy z wiśniami podawać jako deser.