Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Tort Mimoza z ananasem - Przepisy na Thermomix

Tort Mimoza z ananasem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
333.4 kcal /
1394.7 kJ
Kalorie
7.6 gBiałko
39.8 gWęglowodany
16.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Krem budyniowy (Crème pâtissiére): 1
  • laska wanilii
  • 500 g mleka w temp. pokojowej
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • Biszkopt: 8
  • jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 – 4 krople barwnika spożywczego żółtego
  • (opcjonalnie)
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 30 g oleju
  • Krem chantilly i dekoracja: 300
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 150 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 300 g kawałków ananasa, z puszki odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 300 g ananasa, świeżego odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 120 g zalewy z ananasa z puszki
  • 120 g soku ananasowego
  • 120 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 20 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (opcjonalnie)
  • cukier puder do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna. Pusty strąk wyrzucić (patrz wskazówka).
  2. Do naczynia miksującego włożyć ziarna wanilii, dodać mleko, cukier, mąkę, jajka i żółtka, podgrzewać10 min/90°C/obr. 3. Krem budyniowy przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą (folia powinna dokładnie przylegać do masy, aby zapobiec powstaniu twardego kożucha na powierzchni kremu), odstawić do lekkiego ostudzenia w temp. pokojowej (ok. 30 min), następnie odstawić do lodówki (min. 2 godz.). W tym czasie upiec biszkopt. Umyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  4. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i barwnik, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
  5. Dodać wokół motylka mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-35 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min przed wyjęciem z formy. Biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia na kratce (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
  6. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do dużej miski, następnie stopniowo dodawać schłodzony krem budyniowy, delikatnie mieszając kopystką, aż do całkowitego połączenia składników.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej ananas, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego zalewę z ananasa, wodę i likier, wymieszać, odstawić.
  8. Z ostudzonego biszkoptu ściąć cienką, brązową skórkę na górze, następnie biszkopt przeciąć na 4 blaty. Trzy blaty ułożyć jeden na drugim i za pomocą ostrego noża uformować je na kształt kopuły. Ścinki oraz czwarty blat pokroić w 1 cm kostkę lub grubo pokruszyć.
  9. Pierwszy biszkoptowy blat ułożyć na paterze. Zaczynając od środka blatu, delikatnie nasączyć biszkopt ⅓ ananasowego ponczu za pomocą łyżeczki. Nałożyć ⅓ kremu chantilly i rozsmarować, tworząc 1 cm warstwę. Na kremie ułożyć ½ odważonego wcześniej ananasa. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Drugi blat nasączyć ½ pozostałego ponczu, rozsmarować na nim ½ pozostałego kremu chantilly i ułożyć pozostałego ananasa. Przykryć ostatnim (najmniejszym) blatem i nasączyć resztą ponczu. Cały tort wokół posmarować cienką warstwą pozostałego kremu chantilly i na całej powierzchni przykleić kawałeczki pokrojonego wcześniej biszkoptu. Wierzch oprószyć cukrem pudrem. Tort Mimoza z ananasem podawać po schłodzeniu w lodówce przez min. 2 godz.
Przewijanie do góry