Tort Czarny Las
573.3 kcal /
2398.8 kJKalorie
2398.8 kJKalorie
7.6 gBiałko
60.8 gWęglowodany
33.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej najlepiej przesianej
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego najlepiej przesianego
- 20 g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego najlepiej przesianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 60 g cukru pudru
- 1 ½
- opakowaniagorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao (150g)
- 1 słoik wiśni amarena, w syropie bez pestek (400g, waga po odsączeniu 220g)
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, podgrzewać8 min/50°C/obr. 4, następnie ubijać5 min/obr. 4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać wokół motylka mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 30 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier puder, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.
- Wiśnie odsączyć za pomocą koszyczka włożonego do miski, syrop zachować. Ostudzony biszkopt pokroić na 3 równe blaty. Pierwszy biszkoptowy blat ułożyć na paterze. Zaczynając od środka blatu, delikatnie nasączyć biszkopt zachowanym syropem wiśniowym (patrz wariant), następnie pokryć 3-4 łyżkami bitej śmietany i ⅓ odsączonych wiśni. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, czynności powtarzać. Nałożyć ostatni blat. Tort pokryć pozostałą śmietaną, następnie udekorować czekoladą, zeskrobując ją obieraczką do warzyw bezpośrednio na tort, tworząc wiórki. Tort ozdobić pozostałymi wiśniami i odstawić do lodówki na min. 4 godz. Tort Czarny Las podawać schłodzony.