Tort brownie z solonym sosem karmelowym i bitą śmietaną

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
619.8 kcal /
2593.2 kJ
Kalorie
9.5 gBiałko
46.9 gWęglowodany
46.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasta czekoladowe: 60
  • g masła
  • 250 g cukru
  • 8 jajek
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • Solony sos karmelowy i bita śmietana: 200
  • g masy kajmakowej
  • 200 g masła pokrojonego na kawałki
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli morskiej
  • 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Przygotować 2 tortownice (Ø 20 cm) i wyłożyć je odpowiednio dociętymi krążkami papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać4 min/75°C/obr. 1. Roztopione masło przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać jajka, podgrzewać9 min/37°C/obr. 4.
  4. Dodać wokół motylka roztopione masło, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Ciasto delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki.
  5. Powstałą masę podzielić równo między 2 przygotowane wcześniej tortownice (ok. 450 g ciasta do każdej foremki). Tortownice ustawić na blasze piekarnika, piec 20-25 min (180°C). Wyjąć z piekarnika, ostudzić 10 min, następnie ciasta wyjąć z tortownicy, przełożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do całkowitego ostudzenia (min. 1 godz.). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masę kajmakową i masło, podgrzewać4 min/70°C/obr. 1.
  7. Dodać sól morską i 160 g śmietany, wymieszać10 s/obr. 4, następnie odparowywać bez założonej miarki18 min/120°C/obr. 2. Solony sos karmelowy przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  8. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 600 g śmietany, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka), bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  9. Ostudzone ciasta czekoladowe przekroić wzdłuż, tak aby powstały cztery równe spody. Na paterze ułożyć 1 spód, posmarować 2-3 łyżkami solonego sosu karmelowego, wyłożyć ¼ bitej śmietany. Czynności powtórzyć dla pozostałych warstw, następnie ułożyć ostatni spód, wyłożyć pozostałą część bitej śmietany. Wierzch tortu udekorować pozostałą ilością solonego sosu karmelowego. Tort odstawić do lodówki na 30 min. Tort brownie z solonym sosem karmelowym i bitą śmietaną podawać schłodzony.
Przewijanie do góry