Torcik z bezą i truskawkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
358.3 kcal /
1499.1 kJ
Kalorie
4.9 gBiałko
37.1 gWęglowodany
22.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Beza: 100
  • g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 białka
  • Biszkopt: 2
  • jajka
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 85 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 – 2 łyżki migdałów, w płatkach
  • 30 g oleju
  • Przełożenie: 200
  • g truskawek, świeżych przekrojonych na pół, plus dodatkowa ilość pokrojona w plastry, do dekoracji
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 30 g cukru pudru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sok z cytryny. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, ubijać12 min/37°C/obr. 3.Zdjąć motylek. Pianę bezową przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać5 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać5 min/obr. 4.
  4. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej, wymieszać5 s/obr. 4.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, na wierzch wyłożyć przygotowaną wcześniej pianę bezową, posypać migdałami. Piec ok. 35 min (160°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Jeśli beza zacznie się zbyt rumienić, przykryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia. Upieczone ciasto pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
  6. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier puder, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
  7. Ostudzony biszkopt z bezą wyjąć z formy, następnie przekroić poziomo na 2 blaty. Na paterze lub dużym talerzu ułożyć dolną część biszkoptu. Nałożyć bitą śmietanę, równomiernie rozprowadzić kopystką, ułożyć odważone truskawki, przykryć górną częścią biszkoptu z bezą. Wierzch udekorować plastrami truskawek. Torcik z bezą i truskawkami przechowywać w lodówce do momentu podania.
Przewijanie do góry