Tort Marysieńka

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
542.7 kcal /
2272.3 kJ
Kalorie
9.5 gBiałko
56 gWęglowodany
31.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Biszkopt kakaowy: 80
  • g mąki pszennej typ 450
  • 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • Blat orzechowo-bezowy: 250
  • g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Budyń: 500
  • g mleka w temp. pokojowej
  • 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 40 g cukru wanilinowego
  • 100 – 200 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • Krem budyniowo-maślany: 250
  • g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 40 – 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
  • Przygotowanie tortu: 200 – 250
  • g espresso, zaparzonego ostudzonego
  • Polewa czekoladowa: 100
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 5 g miodu
  • orzechy włoskie, łuskane, połówki do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę i kakao, wymieszać, odstawić.
  3. Rozbić 5 jajek, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
  4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól, ubijać12 min/37°C/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać żółtka, ubijać2 min/obr. 3. Masę delikatnie przemieszać kopystką.
  6. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, wymieszać40-45 s/obr. 1.Zdjąć motylek. W razie potrzeby przemieszać masę delikatnie kopystką. Przełożyć do przygotowanej tortownicy.
  7. Piec 40-45 min (170°C). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i upuścić je na podłogę z wysokości 50-60 cm. Następnie włożyć ciasto ponownie do wyłączonego piekarnika, pozostawić je wewnątrz przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia.
  8. Biszkopt kakaowy wyjąć delikatnie z formy i przekroić wzdłuż na 2 blaty, odstawić.
  9. Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. Tortownicę (Ø 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  10. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić10-15 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  11. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól, ubijać12 min/37°C/obr. 3.
  12. Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, mąkę i skrobię, wymieszać25-30 s/obr. 1.Zdjąć motylek. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy.
  13. Piec 30-40 min (175°C). Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie umyć naczynie miksujące.
  14. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier waniliowy, cukier, mąkę, skrobię i żółtka, gotować6 min/100°C/obr. 2.Zdjąć motylek. Budyń przełożyć do innego naczynia, przykryć szczelnie folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu, wtedy nie utworzy się suchy kożuch, odstawić do całkowitego ostudzenia. Umyć naczynie miksujące.
  15. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć masło, wymieszać1 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Masło zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  16. Dodać ostudzony, podzielony na kawałki budyń i likier amaretto, wymieszać45 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia, następnie wstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  17. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej espresso, odstawić.
  18. Na dnie tortownicy (Ø 20 cm) ułożyć biszkopt kakaowy, nasączyć go połową odważonej wcześniej kawy, posmarować połową kremu budyniowo-maślanego, na kremie ułożyć blat orzechowo-bezowy. Ułożyć drugą warstwę kremu, przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć pozostałą kawą, odstawić do lodówki na min. 6 godz.
  19. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  20. Dodać śmietanę i miód, podgrzewać2 min/50°C/obr. 3. Polewą polać tort, udekorować orzechami. Tort Marysieńka podawać jako deser.
Przewijanie do góry