Tort Marysieńka
542.7 kcal /
2272.3 kJKalorie
2272.3 kJKalorie
9.5 gBiałko
56 gWęglowodany
31.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Biszkopt kakaowy: 80
- g mąki pszennej typ 450
- 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 1 szczypta soli
- Blat orzechowo-bezowy: 250
- g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 5 białek
- 200 g cukru
- 200 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- Budyń: 500
- g mleka w temp. pokojowej
- 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 40 g cukru wanilinowego
- 100 – 200 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 3 żółtka
- Krem budyniowo-maślany: 250
- g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 40 – 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
- Przygotowanie tortu: 200 – 250
- g espresso, zaparzonego ostudzonego
- Polewa czekoladowa: 100
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 5 g miodu
- orzechy włoskie, łuskane, połówki do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę i kakao, wymieszać, odstawić.
- Rozbić 5 jajek, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól, ubijać12 min/37°C/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać żółtka, ubijać2 min/obr. 3. Masę delikatnie przemieszać kopystką.
- Dodać mąkę wymieszaną z kakao, wymieszać40-45 s/obr. 1.Zdjąć motylek. W razie potrzeby przemieszać masę delikatnie kopystką. Przełożyć do przygotowanej tortownicy.
- Piec 40-45 min (170°C). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i upuścić je na podłogę z wysokości 50-60 cm. Następnie włożyć ciasto ponownie do wyłączonego piekarnika, pozostawić je wewnątrz przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia.
- Biszkopt kakaowy wyjąć delikatnie z formy i przekroić wzdłuż na 2 blaty, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. Tortownicę (Ø 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić10-15 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól, ubijać12 min/37°C/obr. 3.
- Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, mąkę i skrobię, wymieszać25-30 s/obr. 1.Zdjąć motylek. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy.
- Piec 30-40 min (175°C). Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie umyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier waniliowy, cukier, mąkę, skrobię i żółtka, gotować6 min/100°C/obr. 2.Zdjąć motylek. Budyń przełożyć do innego naczynia, przykryć szczelnie folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu, wtedy nie utworzy się suchy kożuch, odstawić do całkowitego ostudzenia. Umyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć masło, wymieszać1 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Masło zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dodać ostudzony, podzielony na kawałki budyń i likier amaretto, wymieszać45 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia, następnie wstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej espresso, odstawić.
- Na dnie tortownicy (Ø 20 cm) ułożyć biszkopt kakaowy, nasączyć go połową odważonej wcześniej kawy, posmarować połową kremu budyniowo-maślanego, na kremie ułożyć blat orzechowo-bezowy. Ułożyć drugą warstwę kremu, przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć pozostałą kawą, odstawić do lodówki na min. 6 godz.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę i miód, podgrzewać2 min/50°C/obr. 3. Polewą polać tort, udekorować orzechami. Tort Marysieńka podawać jako deser.
