Torcik matcha Julity Zarosińskiej
384.4 kcal /
1608.1 kJKalorie
1608.1 kJKalorie
4.8 gBiałko
32.9 gWęglowodany
26.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Herbata do nasączenia ciasta: 130
- g wodygorącej (o temp. 70-80⁰C)
- ½
- łyżeczki herbaty matcha w proszku
- Ciasto: 100
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 220 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 180 g cukru
- 5 g ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 220 g mąki pszennej
- 25 g herbaty matcha w proszku
- 1 ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem z herbatą matcha: 400
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 20 g cukru pudru
- 2 łyżeczki herbaty matcha w proszku
- 2 łyżeczki wody ciepłej
- 200 g dżemu wiśniowego
- wiórki czekoladowe do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę, dodać herbatę, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić4 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier i ekstrakt z wanilii, wymieszać3 min/obr. 4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180⁰C. Dno tortownicy (Ø 26 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Dodać jajka, wymieszać2 min/obr. 4.
- Dodać mąkę, herbatę, proszek do pieczenia i rozdrobnioną czekoladę, wymieszać30 s/obr. 3. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię ciasta kopystką. Piec 35-40 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Ciasto odstawić na kratkę do ostygnięcia, po ok. 20 min zdjąć delikatnie rant formy. Ostudzone ciasto przekroić poziomo na 2 równe blaty. Oba blaty ciasta nasączyć przygotowaną wcześniej herbatą za pomocą pędzelka do ciasta.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Odłożyć ⅓ kremu do innego naczynia, odstawić. Do miarki MT wsypać herbatę i dodać wodę, dokładnie wymieszać. Następnie przelać do wcześniej odłożonego kremu, składniki wymieszać do momentu, aż powstanie jednolity zielony krem, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej dżem. Pierwszy (dolny) blat ciasta posmarować odważonym dżemem, następnie zielonym kremem wymieszanym z herbatą, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch oraz boki tortu posmarować pozostałym białym kremem. Torcik odstawić do lodówki na min. 3 godz. (lub na całą noc). Torcik matcha Julity Zarosińskiej podawać udekorowany np. wiórkami czekoladowymi.
