Torcik matcha Julity Zarosińskiej

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
384.4 kcal /
1608.1 kJ
Kalorie
4.8 gBiałko
32.9 gWęglowodany
26.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Herbata do nasączenia ciasta: 130
  • g wodygorącej (o temp. 70-80⁰C)
  • ½
  • łyżeczki herbaty matcha w proszku
  • Ciasto: 100
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 220 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 180 g cukru
  • 5 g ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 220 g mąki pszennej
  • 25 g herbaty matcha w proszku
  • 1 ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem z herbatą matcha: 400
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 20 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki herbaty matcha w proszku
  • 2 łyżeczki wody ciepłej
  • 200 g dżemu wiśniowego
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę, dodać herbatę, dokładnie wymieszać, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić4 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier i ekstrakt z wanilii, wymieszać3 min/obr. 4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180⁰C. Dno tortownicy (Ø 26 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  4. Dodać jajka, wymieszać2 min/obr. 4.
  5. Dodać mąkę, herbatę, proszek do pieczenia i rozdrobnioną czekoladę, wymieszać30 s/obr. 3. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię ciasta kopystką. Piec 35-40 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Ciasto odstawić na kratkę do ostygnięcia, po ok. 20 min zdjąć delikatnie rant formy. Ostudzone ciasto przekroić poziomo na 2 równe blaty. Oba blaty ciasta nasączyć przygotowaną wcześniej herbatą za pomocą pędzelka do ciasta.
  6. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Odłożyć ⅓ kremu do innego naczynia, odstawić. Do miarki MT wsypać herbatę i dodać wodę, dokładnie wymieszać. Następnie przelać do wcześniej odłożonego kremu, składniki wymieszać do momentu, aż powstanie jednolity zielony krem, odstawić.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej dżem. Pierwszy (dolny) blat ciasta posmarować odważonym dżemem, następnie zielonym kremem wymieszanym z herbatą, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch oraz boki tortu posmarować pozostałym białym kremem. Torcik odstawić do lodówki na min. 3 godz. (lub na całą noc). Torcik matcha Julity Zarosińskiej podawać udekorowany np. wiórkami czekoladowymi.
Przewijanie do góry