Torcik Królowej Wiktorii
402 kcal /
1683 kJKalorie
1683 kJKalorie
4.1 gBiałko
39 gWęglowodany
25.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Biszkopty: masło do natłuszczenia
- 170 g cukru
- 3 jajka
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
- Przełożenie tortu: 100
- g dżemu np. truskawkowego malinowego
- 200 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- maliny, świeże (ok. 150g) do dekoracji
- 1 łyżka cukru pudru do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Dwie tortownice (Ø 20 cm) natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, wymieszać20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek.Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i ekstrakt z wanilii, wymieszać1 min 30 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne20 s/obr. 4.Zdjąć motylek.Masę przełożyć do przygotowanych wcześniej tortownic, dzieląc ją na dwie równe części.
- Włożyć dwie tortownice do piekarnika (patrz wskazówka). Piec 25-35 min (170°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Przed wyjęciem z formy odstawić na 5 min, następnie przełożyć na kratkę, odstawić do całkowitego ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej dżem. Dżemem posmarować jeden biszkopt, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Przełożyć bitą śmietanę na warstwę dżemu (patrz wskazówka), ułożyć drugi biszkopt. Wierzch przed podaniem udekorować malinami i oprószyć cukrem pudrem. Torcik Królowej Wiktorii podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu.
