Tomate frito – hiszpański sos pomidorowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
52.6 kcal /
220.1 kJ
Kalorie
1.4 gBiałko
6.8 gWęglowodany
2.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g cebuli przekrojonej na pół
  • 5 g oliwy z oliwek
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 250 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki, bez skórki
  • 250 g krojonych pomidorów, z puszki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę i sól, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić1 min 30 s/120°C/obr. 1.
  2. Dodać pomidory, gotować8 min/100°C/obr. 1. W razie potrzeby doprawić do smaku. Tomate frito – hiszpański sos pomidorowy podawać na ciepło, np. z makaronem.
Przewijanie do góry