Tomate frito – hiszpański sos pomidorowy
52.6 kcal /
220.1 kJKalorie
220.1 kJKalorie
1.4 gBiałko
6.8 gWęglowodany
2.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 g oliwy z oliwek
- ¼
- łyżeczki soli
- 250 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki, bez skórki
- 250 g krojonych pomidorów, z puszki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę i sól, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić1 min 30 s/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, gotować8 min/100°C/obr. 1. W razie potrzeby doprawić do smaku. Tomate frito – hiszpański sos pomidorowy podawać na ciepło, np. z makaronem.