Tofucznica

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
424.3 kcal /
1775.4 kJ
Kalorie
20.8 gBiałko
29.7 gWęglowodany
26.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g tofu, średnio twardego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 60 g oleju
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ¾ – 1
  • łyżeczka czarnej soli, kala namak (patrz wskazówka)
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 – 150 g śmietanki sojowej
  • 1 pęczek szczypiorku, świeżego posiekanego
  • 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego (ok. 140g)
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół pokrojone w plastry, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć tofu, rozdrobnić2 s/obr. 5.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, kurkumę, paprykę, sól i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C//obr. 2. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionym tofu, wymieszać kopystką, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego śmietankę sojową, odstawić.
  4. Na kuchence rozgrzać nieprzywierającą patelnię, przełożyć na nią masę z tofu, smażyć 3-4 min na dużej mocy palnika. Następnie dodać odważoną śmietankę sojową i szczypiorek, smażyć ok. 5 min. W razie potrzeby doprawić do smaku. Tofucznicę podawać bezpośrednio po przygotowaniu na kromkach pieczywa, z dodatkiem pomidorków koktajlowych.
Przewijanie do góry