Tofucznica
424.3 kcal /
1775.4 kJKalorie
1775.4 kJKalorie
20.8 gBiałko
29.7 gWęglowodany
26.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g tofu, średnio twardego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 60 g oleju
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ¼
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ¾ – 1
- łyżeczka czarnej soli, kala namak (patrz wskazówka)
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 – 150 g śmietanki sojowej
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego posiekanego
- 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego (ok. 140g)
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół pokrojone w plastry, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć tofu, rozdrobnić2 s/obr. 5.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, kurkumę, paprykę, sól i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C//obr. 2. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionym tofu, wymieszać kopystką, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego śmietankę sojową, odstawić.
- Na kuchence rozgrzać nieprzywierającą patelnię, przełożyć na nią masę z tofu, smażyć 3-4 min na dużej mocy palnika. Następnie dodać odważoną śmietankę sojową i szczypiorek, smażyć ok. 5 min. W razie potrzeby doprawić do smaku. Tofucznicę podawać bezpośrednio po przygotowaniu na kromkach pieczywa, z dodatkiem pomidorków koktajlowych.