Tofu po koreańsku

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
900 kcal /
3791 kJ
Kalorie
30 gBiałko
135 gWęglowodany
24 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Panierka: 160
  • g napoju migdałowego, niesłodzonego
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sos: 5
  • ząbków czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 60 g octu ryżowego
  • 60 g syropu z agawy
  • 30 – 50 g koreańskiej pasty chiligochujang (patrz wariant)
  • 30 g ketchupu
  • 20 g oleju sezamowego
  • 20 g sosu sojowego ciemnego
  • Ryż i brokuły: 1000
  • g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 300 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 350 g różyczek brokułu (ok. 1 szt.)
  • Tofu: olej dogłębokiego smażenia
  • 400 g tofu, średnio twardego uprzednio odciśniętego na papierowych ręcznikach przez 30 min (patrz wskazówka), następnie pokrojonego w 2 cm kostkę
  • ziarna sezamu do dekoracji
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej napój migdałowy, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną, dodać czosnek, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać cukier, ocet, syrop z agawy, koreańską pastę chili, ketchup, olej sezamowy i sos sojowy, gotować10 min/100°C/obr. 1. Przelać do dużej miski, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, wymieszać5 s/obr. 7, następnie gotować na parze8 min/Varoma/obr. 4.
  6. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuły, gotować na parze8-10 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu.
  7. Na kuchence, w głębokiej patelni rozgrzać olej. W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej tofu. Kawałki tofu obtaczać kolejno w mące z przyprawami, napoju migdałowym i ponownie w mące z przyprawami. Ostrożnie wkładać do gorącego oleju i smażyć partiami przez 4-5 min. Usmażone tofu wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie przełożyć do naczynia z przygotowanym wcześniej sosem. Delikatnie przemieszać, aby tofu równomiernie pokryło się sosem. Chrupiące tofu po koreańsku podawać z ryżem i brokułami, posypane sezamem i cebulką.
Przewijanie do góry