Tofu po koreańsku
900 kcal /
3791 kJKalorie
3791 kJKalorie
30 gBiałko
135 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Panierka: 160
- g napoju migdałowego, niesłodzonego
- 120 g mąki kukurydzianej
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Sos: 5
- ząbków czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 60 g octu ryżowego
- 60 g syropu z agawy
- 30 – 50 g koreańskiej pasty chiligochujang (patrz wariant)
- 30 g ketchupu
- 20 g oleju sezamowego
- 20 g sosu sojowego ciemnego
- Ryż i brokuły: 1000
- g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 300 g ryżu białego, długoziarnistego
- 350 g różyczek brokułu (ok. 1 szt.)
- Tofu: olej dogłębokiego smażenia
- 400 g tofu, średnio twardego uprzednio odciśniętego na papierowych ręcznikach przez 30 min (patrz wskazówka), następnie pokrojonego w 2 cm kostkę
- ziarna sezamu do dekoracji
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej napój migdałowy, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną, dodać czosnek, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cukier, ocet, syrop z agawy, koreańską pastę chili, ketchup, olej sezamowy i sos sojowy, gotować10 min/100°C/obr. 1. Przelać do dużej miski, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, wymieszać5 s/obr. 7, następnie gotować na parze8 min/Varoma/obr. 4.
- Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuły, gotować na parze8-10 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu.
- Na kuchence, w głębokiej patelni rozgrzać olej. W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej tofu. Kawałki tofu obtaczać kolejno w mące z przyprawami, napoju migdałowym i ponownie w mące z przyprawami. Ostrożnie wkładać do gorącego oleju i smażyć partiami przez 4-5 min. Usmażone tofu wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie przełożyć do naczynia z przygotowanym wcześniej sosem. Delikatnie przemieszać, aby tofu równomiernie pokryło się sosem. Chrupiące tofu po koreańsku podawać z ryżem i brokułami, posypane sezamem i cebulką.