Tort
489.4 kcal /
2047.6 kJKalorie
2047.6 kJKalorie
8 gBiałko
40.7 gWęglowodany
33.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Biszkopt: 8
- jajek
- 240 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 2 szczypty soli
- Krem i nasączanie biszkoptu: 50 – 70
- g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 180 g wody
- 500 g owoców jagodowych, świeżych np. malin, jeżyn, borówek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 700 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 700 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 22-23 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
- Dodać wokół motylka mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, piec 30-35 min (180°C). Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min przed wyjęciem z formy. Biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia na kratce, następnie przekroić wzdłuż na 4 równe blaty. Umyć i osuszyć naczynie miksujące (patrz wskazówka).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę i sok z cytryny, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej owoce, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 350 g mascarpone, dodać 350 g śmietany, 40 g cukru pudru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do dużej miski, odstawić do lodówki.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 350 g mascarpone, dodać pozostałe 350 g śmietany, 40 g cukru pudru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Przełożyć do dużej miski z ubitym wcześniej kremem, odstawić.
- Pierwszy biszkoptowy blat postawić na paterze. Zaczynając od środka blatu, delikatnie nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny za pomocą łyżeczki. Nałożyć 6-8 łyżek kremu i rozsmarować, tworząc 1 cm warstwę. Na kremie ułożyć ⅓ odważonych wcześniej owoców. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, czynności powtarzać. Wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, na bokach tortu delikatnie rozsmarować nadmiar kremu w taki sposób, aby były widoczne warstwy biszkoptu. Górę udekorować owocami i miętą. Tort podawać po schłodzeniu w lodówce przez min. 1 godz.