Tort

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
489.4 kcal /
2047.6 kJ
Kalorie
8 gBiałko
40.7 gWęglowodany
33.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Biszkopt: 8
  • jajek
  • 240 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 szczypty soli
  • Krem i nasączanie biszkoptu: 50 – 70
  • g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 180 g wody
  • 500 g owoców jagodowych, świeżych np. malin, jeżyn, borówek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 700 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 700 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 22-23 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
  3. Dodać wokół motylka mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, piec 30-35 min (180°C). Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min przed wyjęciem z formy. Biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia na kratce, następnie przekroić wzdłuż na 4 równe blaty. Umyć i osuszyć naczynie miksujące (patrz wskazówka).
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę i sok z cytryny, odstawić.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej owoce, odstawić.
  6. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 350 g mascarpone, dodać 350 g śmietany, 40 g cukru pudru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do dużej miski, odstawić do lodówki.
  7. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 350 g mascarpone, dodać pozostałe 350 g śmietany, 40 g cukru pudru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Przełożyć do dużej miski z ubitym wcześniej kremem, odstawić.
  8. Pierwszy biszkoptowy blat postawić na paterze. Zaczynając od środka blatu, delikatnie nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny za pomocą łyżeczki. Nałożyć 6-8 łyżek kremu i rozsmarować, tworząc 1 cm warstwę. Na kremie ułożyć ⅓ odważonych wcześniej owoców. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, czynności powtarzać. Wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, na bokach tortu delikatnie rozsmarować nadmiar kremu w taki sposób, aby były widoczne warstwy biszkoptu. Górę udekorować owocami i miętą. Tort podawać po schłodzeniu w lodówce przez min. 1 godz.
Przewijanie do góry