Tiramisu truskawkowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
338.7 kcal /
1417 kJ
Kalorie
7.5 gBiałko
30.8 gWęglowodany
20.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g truskawek, świeżych
  • 200 g biszkoptów lady fingers
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • 200 g jogurtugreckiego schłodzonego
  • 40 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (patrz wariant)
  • 20 – 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 – 2 łyżki orzechów pistacjowych, niesolonychgrubo posiekanych, do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej biszkopty, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej 250 g truskawek. Odważone truskawki pokroić w 2-3 mm plastry, odstawić.
  2. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć mascarpone i jogurt, dodać 30 g cukru, wymieszać20 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z bitą śmietaną, dokładnie wymieszać kopystką, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 250 g truskawek, dodać pozostałe 20 g cukru, likier pomarańczowy i sok z cytryny, zmiksować30 s/obr. 10, odstawić.
  5. Na dnie prostokątnej formy (18 x 28 cm) ułożyć ½ odważonych biszkoptów. Polać ½ sosu truskawkowego, następnie nałożyć ½ kremu mascarpone i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ułożyć warstwę z ½ plastrów truskawek. Czynności powtórzyć dla pozostałych składników. Wierzch posypać pistacjami. Odstawić do lodówki na min. 3 godz. Tiramisu truskawkowe podawać jako deser.
Przewijanie do góry