Tiramisu bez laktozy
371.2 kcal /
1554 kJKalorie
1554 kJKalorie
8.9 gBiałko
40 gWęglowodany
19.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Masa z tofu: 80
- g oleju
- 1 – 2 łyżki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 80 – 100 g syropu z agawy
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 240 g miękkiego tofu odsączonego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- Tiramisu: 150
- g kawy, zaparzonej schłodzonej
- 30 g syropu z agawy
- 10 g likieru migdałowego, np. amaretto
- 21 biszkoptów lady fingers
- kakao naturalne, niesłodzone do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać olej, ekstrakt waniliowy, syrop z agawy i sok z cytryny, podgrzewać2 min/65°C/obr. 2.
- Dodać tofu, wymieszać1 min/obr. 3. Oddzielić żółtka od białek, białka odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać żółtka, wymieszać1 min 30 s/obr. 4lub do uzyskania kremowej konsystencji. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać3 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Pianę z białek ostrożnie przełożyć do odłożonej masy, wymieszać delikatnie kopystką.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kawę, syrop z agawy i likier migdałowy, dokładnie wymieszać. Krótko namoczyć biszkopty w schłodzonej kawie z likierem, aby nasiąkły płynem, ale się nie rozpadły.
- Ułożyć ⅓ nasączonych biszkoptów na dnie prostokątnej formy (ok. 21 x 13 x 6 cm). Następnie posypać kakao i wyłożyć ⅓ masy z tofu. Czynności powtórzyć dla pozostałych dwóch warstw. Tiramisu przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
- Tiramisu oprószyć kakao, podawać jako deser.