Tiramisu Caffé Latte
345.2 kcal /
1444.2 kJKalorie
1444.2 kJKalorie
6.6 gBiałko
37.7 gWęglowodany
19.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Biszkopt: 3
- jajka
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 60 g mąki pszennej
- 10 g skrobi kukurydzianej
- Krem: 250
- g mleka 3,2% tłuszczu
- 50 g cukru
- 35 g skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- Do podania: 150
- g espresso, zaparzonego
- 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)
- orzechów pistacjowych, niesolonych siekanych, do dekoracji
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i sól, ubijać5 min/45°C/obr. 4.
- Dodać mąkę i skrobię, wymieszać10 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wygładzić powierzchnię. Piec 15-20 min (180°C). Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na kratce.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, skrobię i cukier waniliowy, podgrzewać10 min/80°C/obr. 3. Przelać do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do ostudzenia, następnie wstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Bitą śmietanę dodać do schłodzonego kremu, delikatnie wymieszać, odstawić do lodówki.
- Z biszkoptu wyciąć szklanką 6 kółek, wycięte kółka umieścić na dnie szklanek. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej espresso, dodać rum, wymieszać, następnie nasączyć biszkopty. W szklankach umieścić warstwę kremu, posypać pistacjami i skórką z cytryny. Tiramisu Caffé Latte podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako deser.