Tiramisu

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
527 kcal /
2202.8 kJ
Kalorie
11.9 gBiałko
36.7 gWęglowodany
37.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g wodygorącej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 750 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 50 g likieru migdałowego, np. amaretto

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę i 5 g cukru, dodać kawę, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
  2. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć białka, ubijać2 min 30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać 90 g cukru, ubijać2 min/obr. 3.
  4. Dodać mascarpone, wymieszać3 min/obr. 2.
  5. Dodać pianę z białek, wymieszać1 min/obr. 1.5.Zdjąć motylek. W razie potrzeby delikatnie wymieszać kopystką.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić trzecią miskę, odważyć do niej biszkopty, odstawić. Do zaparzonej i ostudzonej kawy dodać likier. Nasączać kolejno po jednym biszkopcie w naparze z kawy (nie moczyć zbyt długo, żeby się nie rozpadały) i ułożyć 1 warstwę w szklanym naczyniu żaroodpornym (28 x 18 cm), w którym deser będzie podawany. Wierzch posmarować połową masy, oprószyć 1 łyżką kakao przesianego przez sitko nad deserem. Ułożyć drugą warstwę z nasączonych biszkoptów, przykryć pozostałą masą. Włożyć do lodówki na ok. 5 godz., aby biszkopty bardziej zmiękły, a masa stężała. Przed podaniem oprószyć przez sitko pozostałym kakao. Tiramisu podawać schłodzone.
Przewijanie do góry