Tiramisu
527 kcal /
2202.8 kJKalorie
2202.8 kJKalorie
11.9 gBiałko
36.7 gWęglowodany
37.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g wodygorącej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 750 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę i 5 g cukru, dodać kawę, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć białka, ubijać2 min 30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać 90 g cukru, ubijać2 min/obr. 3.
- Dodać mascarpone, wymieszać3 min/obr. 2.
- Dodać pianę z białek, wymieszać1 min/obr. 1.5.Zdjąć motylek. W razie potrzeby delikatnie wymieszać kopystką.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić trzecią miskę, odważyć do niej biszkopty, odstawić. Do zaparzonej i ostudzonej kawy dodać likier. Nasączać kolejno po jednym biszkopcie w naparze z kawy (nie moczyć zbyt długo, żeby się nie rozpadały) i ułożyć 1 warstwę w szklanym naczyniu żaroodpornym (28 x 18 cm), w którym deser będzie podawany. Wierzch posmarować połową masy, oprószyć 1 łyżką kakao przesianego przez sitko nad deserem. Ułożyć drugą warstwę z nasączonych biszkoptów, przykryć pozostałą masą. Włożyć do lodówki na ok. 5 godz., aby biszkopty bardziej zmiękły, a masa stężała. Przed podaniem oprószyć przez sitko pozostałym kakao. Tiramisu podawać schłodzone.