Timbale cytrynowe z sosem malinowym
227.9 kcal /
953.6 kJKalorie
953.6 kJKalorie
11.4 gBiałko
39 gWęglowodany
3.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Timbale: 15
- g żelatyny w proszku
- 60 – 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- 2 białka
- 150 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 220 g mleka
- 60 g cukru
- 5 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- Sos malinowy: 200
- g malin, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 200 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 40 – 60 g cukru (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego żelatynę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. Po tym czasie kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać1 min 30 s/obr. 3.5. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.Zdjąć motylek.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać mleko, cukier, sok i skórkę z cytryny, zmiksować30 s/obr. 6. Do kubka z rozpuszczoną żelatyną stopniowo wlać ok. ⅓ zawartości naczynia miksującego, cały czas mieszając łyżeczką, aby zahartować żelatynę.
- Do naczynia miksującego wlać zahartowaną żelatynę, wymieszać20 s/obr. 3.
- Założyć motylek. Dodać pianę z białek, wymieszać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Masę przełożyć do 4 filiżanek, odstawić do lodówki na min. 2 godz. do stężenia. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć maliny i cukier, zmiksować30 s/obr. 8.
- Filiżanki ze stężałą masą zanurzyć na kilka sekund w miseczce z gorącą wodą, następnie delikatnie podważyć nożem i przełożyć na talerzyki. Polać polewą i udekorować malinami. Timbale cytrynowe z sosem malinowym podawać jako deser.