Terriny brokułowe i zupa kukurydziana z kurczakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
367 kcal /
1537 kJ
Kalorie
19 gBiałko
10 gWęglowodany
27 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Terriny brokułowe: 500
  • g wody
  • 400 g różyczek brokułu
  • masło do natłuszczenia
  • 4 jajka
  • 150 g śmietany 30% tłuszczu
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli morskiej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • Zupa kukurydziana z kurczakiem: 2
  • ząbki czosnku
  • 140 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 140 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
  • 60 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki
  • 285 – 320 g kukurydzy z puszki odsączonej z zalewy
  • 350 – 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 900 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
  • 1 zielona papryczka chili, świeża (np. jalapeño), bezgniazd nasiennych, pokrojona w cienkie paski
  • 200 – 300 g śmietany
  • 200 – 300 g kwaśnej śmietany, 10% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki soli morskiej
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki, słodkiej mielonej
  • 2 łyżki kolendry, świeżej tylko liście, drobno pokrojonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma i odważyć do niej różyczki brokułu, zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie natłuścić masłem 8 ceramicznych foremek (Ø maks. 7 cm, wys. 4,5 cm), odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane brokuły, jajka, dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać1 min/obr. 5. Powstałą masę przełożyć równomiernie do wcześniej przygotowanych foremek, następnie foremki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać masło, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać kukurydzę, dusić5 min/120°C/obr. , następnie rozdrobnić6 s/obr. 7.
  6. Dodać filety z piersi kurczaka, gotować3 min/100°C/obr. 1.
  7. Dodać wodę i koncentrat bulionu drobiowego, nałożyć przystawkę Varoma wraz z foremkami, gotować na parze27 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć zamkniętą przystawkę Varoma, odstawić na talerz, aby terriny nie ostygły.
  8. Do naczynia miksującego dodać papryczkę chili, śmietanę, sól, kmin rzymski i słodką paprykę, wymieszać10 s/obr. 4, następnie gotować5 min/90°C/obr. 1,5.
  9. Zupę kukurydzianą z kurczakiem udekorować liśćmi kolendry i podawać jako przystawkę, natomiast terriny brokułowe jako danie główne.
Przewijanie do góry