Terrina z łososia i ricotty

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
196 kcal /
819.9 kJ
Kalorie
15 gBiałko
2.2 gWęglowodany
14.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g wodygorącej
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 250 g wędzonego łososia w plastrach
  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 400 g sera ricotta
  • 10 liści bazylii, świeżej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu białego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej wodę, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić5 s/obr. 7.
  4. Dodać namoczoną żelatynę i śmietanę, podgrzewać5 min/70°C/obr. 3. Odstawić w naczyniu miksującym na ok. 15 – 20 min do ostygnięcia. W tym czasie formę keksową (dł. 21 cm) lub okrągłą formę do pieczenia (Ø 18 cm) wyłożyć folią spożywczą. W formie ułożyć połowę plastrów łososia, wykładając nimi dno i częściowo boki formy.
  5. Do naczynia miksującego dodać ricottę, bazylię, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 5. Połowę masy przełożyć do formy z łososiem.
  6. Dodać pozostałego łososia, rozdrobnić10 s/obr. 5. Masę przełożyć do formy, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 4 godz. Terrinę z łososia i ricotty podawać schłodzoną, pokrojoną w plastry, np. jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry