Tęczowy deser z galaretek
145.5 kcal /
608.7 kJKalorie
608.7 kJKalorie
3.9 gBiałko
30.4 gWęglowodany
1.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2050 g wody mineralnej, niegazowanej
- 2050 g wody przegotowanej, ostudzonej
- 2 opakowaniagalaretki agrestowej, w proszku, słodzonej (ok. 75g każde, patrz wskazówka)
- olej do natłuszczenia
- 1000 g mleka UHT, w temp. pokojowej (patrz wskazówka)
- 2 opakowaniagalaretki w proszku, niebieskiej, słodzonej (ok. 75g każde, patrz wskazówka)
- 700 g wody
- 2 opakowaniagalaretki truskawkowej, w proszku, słodzonej (ok. 75g każde, patrz wskazówka)
- 2 opakowaniagalaretki cytrynowej, w proszku, słodzonej (ok. 75g każde, patrz wskazówka)
- 2 opakowaniagalaretki pomarańczowej, w proszku, słodzonej (ok. 75g każde, patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 350 g wody, dodać galaretkę agrestową, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. W tym czasie prostokątną formę (35 x 24 x 6 cm) wyłożyć folią spożywczą i za pomocą papierowego ręcznika natłuścić niewielką ilością oleju, odstawić. Rozpuszczoną galaretkę przelać do miski.
- Do naczynia miksującego wlać 250 g rozpuszczonej galaretki agrestowej, dodać 200 g mleka, wymieszać5 s/obr. 2. Galaretkę przelać do przygotowanej formy, odstawić do lodówki na ok. 20 min do stężenia. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z pozostałą rozpuszczoną galaretką, dodać 200 g wody, wymieszać. Galaretkę ostrożnie przelać za pomocą łyżki na stężałą pierwszą warstwę deseru, odstawić do lodówki na min. 20 min do stężenia.
- Do naczynia miksującego wlać 350 g wody, dodać galaretkę niebieską, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. Rozpuszczoną galaretkę przelać do miski.
- Do naczynia miksującego wlać 250 g rozpuszczonej galaretki niebieskiej, dodać 200 g mleka, wymieszać5 s/obr. 2. Galaretkę ostrożnie przelać za pomocą łyżki na stężałą poprzednią warstwę deseru, odstawić do lodówki na ok. 20 min do stężenia. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z pozostałą rozpuszczoną galaretką, dodać 200 g wody, wymieszać. Galaretkę ostrożnie przelać za pomocą łyżki na stężałą poprzednią warstwę deseru, odstawić do lodówki na min. 20 min do stężenia.
- Do naczynia miksującego wlać 350 g wody, dodać galaretkę truskawkową, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. Rozpuszczoną galaretkę przelać do miski.
- Do naczynia miksującego wlać 250 g rozpuszczonej galaretki truskawkowej, dodać 200 g mleka, wymieszać5 s/obr. 2. Galaretkę ostrożnie przelać za pomocą łyżki na stężałą poprzednią warstwę deseru, odstawić do lodówki na ok. 20 min do stężenia. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z pozostałą rozpuszczoną galaretką, dodać 200 g wody, wymieszać. Galaretkę ostrożnie przelać za pomocą łyżki na stężałą poprzednią warstwę deseru, odstawić do lodówki na min. 20 min do stężenia.
- Do naczynia miksującego wlać 350 g wody, dodać galaretkę cytrynową, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. Rozpuszczoną galaretkę przelać do miski.
- Do naczynia miksującego wlać 250 g rozpuszczonej galaretki cytrynowej, dodać 200 g mleka, wymieszać5 s/obr. 2. Galaretkę ostrożnie przelać za pomocą łyżki na stężałą poprzednią warstwę deseru, odstawić do lodówki na ok. 20 min do stężenia. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z pozostałą rozpuszczoną galaretką, dodać 200 g wody, wymieszać. Galaretkę ostrożnie przelać za pomocą łyżki na stężałą poprzednią warstwę deseru, odstawić do lodówki na min. 20 min do stężenia.
- Do naczynia miksującego wlać 350 g wody, dodać galaretkę pomarańczową, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. Rozpuszczoną galaretkę przelać do miski.
- Do naczynia miksującego wlać 250 g rozpuszczonej galaretki pomarańczowej, dodać pozostałe 200 g mleka, wymieszać5 s/obr. 2. Galaretkę ostrożnie przelać za pomocą łyżki na stężałą poprzednią warstwę deseru, odstawić do lodówki na ok. 20 min do stężenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z pozostałą rozpuszczoną galaretką, dodać pozostałe 200 g wody, wymieszać. Galaretkę ostrożnie przelać za pomocą łyżki na stężałą pierwszą warstwę deseru. Odstawić do lodówki na min. 30 min do całkowitego stężenia. Po tym czasie formę z galaretką nakryć dużą deską do krojenia i szybkim ruchem odwrócić całość tak, aby deser znalazł się na desce. Ostrożnie zdjąć formę i usunąć folię spożywczą. Tęczowy deser z galaretką podawać pokrojony na kawałki.
