Tatar ze śledzia
218.2 kcal /
913.8 kJKalorie
913.8 kJKalorie
18 gBiałko
8.1 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 – 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
- 120 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 300 g filetów ze śledzia solonych, à la Matjas, pokrojonych na kawałki, uprzednio namoczonych i odsączonych (patrz wskazówka)
- 1 – 2 jajka ugotowane na twardo przekrojone na pół
- 10 g miodu, płynnego
- 20 g musztardy francuskiej
- 15 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- koperek, świeży posiekany, do dekoracji
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać ogórki i paprykę, rozdrobnić6 s/obr. 4. Przełożyć do koszyczka, dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynów za pomocą kopystki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć śledzie i jajka, rozdrobnić4 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnione wcześniej warzywa, miód, musztardę, kapary i pieprz, wymieszać15 s//obr. 1. W razie potrzeby delikatnie wymieszać kopystką. Za pomocą pierścienia do potraw uformować na talerzach 4 okrągłe porcje. Każdą porcję udekorować koperkiem i pomidorkami koktajlowymi. Tatar ze śledzia podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzony, z dodatkiem pieczywa.