Tatar ze śledzia

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
218.2 kcal /
913.8 kJ
Kalorie
18 gBiałko
8.1 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 – 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 100 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
  • 120 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 300 g filetów ze śledzia solonych, à la Matjas, pokrojonych na kawałki, uprzednio namoczonych i odsączonych (patrz wskazówka)
  • 1 – 2 jajka ugotowane na twardo przekrojone na pół
  • 10 g miodu, płynnego
  • 20 g musztardy francuskiej
  • 15 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • koperek, świeży posiekany, do dekoracji
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  2. Dodać ogórki i paprykę, rozdrobnić6 s/obr. 4. Przełożyć do koszyczka, dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynów za pomocą kopystki, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć śledzie i jajka, rozdrobnić4 s/obr. 4.
  4. Dodać rozdrobnione wcześniej warzywa, miód, musztardę, kapary i pieprz, wymieszać15 s//obr. 1. W razie potrzeby delikatnie wymieszać kopystką. Za pomocą pierścienia do potraw uformować na talerzach 4 okrągłe porcje. Każdą porcję udekorować koperkiem i pomidorkami koktajlowymi. Tatar ze śledzia podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzony, z dodatkiem pieczywa.
Przewijanie do góry