Tatar z warzyw i wodorostów
97.8 kcal /
409.3 kJKalorie
409.3 kJKalorie
2 gBiałko
8.3 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g wody
- 250 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 5 mm kawałki
- 130 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 5 mm kawałki
- 130 g bakłażana pokrojonego na 5 mm kawałki
- 100 g cukinii pokrojonej na 0,5 cm kawałki
- 4 – 5 łyżek wodorostów wakame, suszonych
- ciepła woda do namoczenia wodorostów
- 1 ząbek czosnku mały
- 40 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 10 g kaparów, konserwowych
- 50 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 10 g oleju sezamowego, prażonego
- 1 – 2 łyżeczki soli
- natka pietruszki, świeża tylko liście, do dekoracji
- ziarna sezamu, białego do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego fasolkę, paprykę i bakłażan, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 2.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej cukinię, gotować na parze9 min/Varoma/obr. 2. W tym czasie wodorosty zalać wodą do przykrycia, odstawić do namoczenia na 10 min. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Warzywa z koszyczka i Varomy przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę czerwoną, cebulę szalotkę, kapary i ogórki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać odsączone wodorosty, oliwę i olej, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z ugotowanymi na parze warzywami, dodać sól, wymieszać kopystką. Odstawić do lodówki do schłodzenia na min. 30 min.
- Na talerzu ułożyć foremkę (Ø 10 cm), wypełnić ją mieszanką warzyw i wodorostów, wygładzić powierzchnię wypukłą stroną łyżki. Ostrożnie zdjąć foremkę, podnosząc powoli do góry w taki sposób, aby nie naruszyć tatara. Udekorować natką pietruszki i ziarnami sezamu. Tatara z warzyw i wodorostów podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).