Tatar z łososia
139.1 kcal /
581.9 kJKalorie
581.9 kJKalorie
10.5 gBiałko
1 gWęglowodany
10.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu zielonego
- 2 gałązki koperku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 300 g filetów z łososia, świeżych dobrej jakości, bez skóry i ości, pokrojonych na 3 kawałki, zmrożonych
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g mieszanki sałat
- ziarna pieprzu kolorowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziarna zielonego pieprzu i koperek, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać łososia, sok z cytryny, oliwę, sos Worcestershire, sól i pieprz czarny, wymieszać4 s//obr. 5.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mieszankę sałat, następnie rozłożyć ją 6 talerzach. Na sałacie ułożyć tatar z łososia, udekorować ziarnami pieprzu kolorowego i koperkiem. Tatar z łososia schłodzić przed podaniem (patrz wskazówka).