Tatar z chrzanem
237 kcal /
996 kJKalorie
996 kJKalorie
24.3 gBiałko
4.1 gWęglowodany
14.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, np. polędwicy ligawy, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 10 – 15 g chrzanu, tartego
- 20 g wody mineralnej, niegazowanej zimnej
- 20 g oleju rzepakowego nierafinowanego
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 4 żółtka
- 150 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 150 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
- 150 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 200 g mięsa, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 200 g mięsa, rozdrobnić10 s/obr. 6.
- Dodać rozdrobnione wcześniej mięso, chrzan, wodę, olej, sól i pieprz, wymieszać15 s//obr. 3.
- Masę mięsną przełożyć do innego naczynia, podzielić na 4 części, uformować okrągłe, lekko spłaszczone befsztyki (Ø 8-9 cm, grubość 3 cm). Na środku każdego befsztyka zrobić wgłębienie. Do każdego wgłębienia włożyć po 1 żółtku. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę ułożyć wokół mięsa.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki kiszone, rozdrobnić5 s/obr. 5. Ogórki ułożyć wokół mięsa. Tatar z chrzanem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
