Tatar z chrzanem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
237 kcal /
996 kJ
Kalorie
24.3 gBiałko
4.1 gWęglowodany
14.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, np. polędwicy ligawy, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 10 – 15 g chrzanu, tartego
  • 20 g wody mineralnej, niegazowanej zimnej
  • 20 g oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 4 żółtka
  • 150 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 150 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
  • 150 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 200 g mięsa, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 200 g mięsa, rozdrobnić10 s/obr. 6.
  3. Dodać rozdrobnione wcześniej mięso, chrzan, wodę, olej, sól i pieprz, wymieszać15 s//obr. 3.
  4. Masę mięsną przełożyć do innego naczynia, podzielić na 4 części, uformować okrągłe, lekko spłaszczone befsztyki (Ø 8-9 cm, grubość 3 cm). Na środku każdego befsztyka zrobić wgłębienie. Do każdego wgłębienia włożyć po 1 żółtku. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę ułożyć wokół mięsa.
  6. Do naczynia miksującego włożyć ogórki kiszone, rozdrobnić5 s/obr. 5. Ogórki ułożyć wokół mięsa. Tatar z chrzanem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry