Tatar

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
306.8 kcal /
1284.6 kJ
Kalorie
20.8 gBiałko
5.4 gWęglowodany
22.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g polędwicy wołowej pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 400 g wołowiny świeżej, oczyszczonej ze ścięgien i błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 250 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 250 g ogórków kiszonych przekrojonych na pół
  • 70 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka czyku, świeżego
  • 1 łyżeczka czyku, suszonego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 5 żółtek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić tacę, odważyć na nią polędwicę wołową. Ułożyć na tacy tak, aby kawałki się nie stykały, wstawić do zamrażalnika na ok. 40 min.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5, wyłożyć na talerz, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić5-6 s/obr. 5, wyłożyć na talerz (nie mieszać z cebulą), odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Wyjąć wołowinę z zamrażalnika, odstawić na 30 min.
  5. Do naczynia miksującego włożyć 200 g zmrożonej polędwicy wołowej, rozdrobnić10 s/obr. 9, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć pozostałą polędwicę wołową, rozdrobnić10 s/obr. 9.
  6. Dodać wcześniej zmieloną poledwicę wołową, olej, sól, pieprz, lubczyk, musztardę i sos Worcestershire, wymieszać10 s//obr. 4.
  7. Mięso podzielić na 5 części, na półmisku formować befsztyki. W każdym z nich zrobić zagłębienie, w jego środek wbić żółtko, obłożyć cebulką i ogórkami kiszonymi. Tatar podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry