Tatar
306.8 kcal /
1284.6 kJKalorie
1284.6 kJKalorie
20.8 gBiałko
5.4 gWęglowodany
22.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g polędwicy wołowej pokrojonej na 3 cm kawałki
- 400 g wołowiny świeżej, oczyszczonej ze ścięgien i błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 250 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 250 g ogórków kiszonych przekrojonych na pół
- 70 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka czyku, świeżego
- 1 łyżeczka czyku, suszonego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 5 żółtek
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić tacę, odważyć na nią polędwicę wołową. Ułożyć na tacy tak, aby kawałki się nie stykały, wstawić do zamrażalnika na ok. 40 min.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5, wyłożyć na talerz, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić5-6 s/obr. 5, wyłożyć na talerz (nie mieszać z cebulą), odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Wyjąć wołowinę z zamrażalnika, odstawić na 30 min.
- Do naczynia miksującego włożyć 200 g zmrożonej polędwicy wołowej, rozdrobnić10 s/obr. 9, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć pozostałą polędwicę wołową, rozdrobnić10 s/obr. 9.
- Dodać wcześniej zmieloną poledwicę wołową, olej, sól, pieprz, lubczyk, musztardę i sos Worcestershire, wymieszać10 s//obr. 4.
- Mięso podzielić na 5 części, na półmisku formować befsztyki. W każdym z nich zrobić zagłębienie, w jego środek wbić żółtko, obłożyć cebulką i ogórkami kiszonymi. Tatar podawać bezpośrednio po przygotowaniu.