Tarte jabłka w cieście naleśnikowym (TM5)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
311.7 kcal /
1304.1 kJ
Kalorie
10.6 gBiałko
56.3 gWęglowodany
5.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 jabłka duże, bezgniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć jabłka. Używając popychacza, zetrzeć cienko1 min/obr. 4. Starte jabłka przełożyć do dużej miski, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać mleko, jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon, zmiksować15 s/obr. 6. Ciasto naleśnikowe przelać do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać kopystką. Na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta, układać na patelni formując okrągłe placki (Ø ok. 5 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe. Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tarte jabłka w cieście naleśnikowym podawać posypane cukrem pudrem.
Przewijanie do góry