Tarte buraczki do słoików (TM5)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
273.6 kcal /
1144.9 kJ
Kalorie
7 gBiałko
52.2 gWęglowodany
5.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2200 g czerwonych buraków nieobranych, w całości
  • 80 g octu, białego 10%
  • 25 g oleju
  • 50 g cukru
  • 25 g soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej buraki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć (patrz wskazówka). Piec 1-1½ godz., w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie obrać i pokroić na kawałki, które zmieszczą się do szerokiej części podajnika nakładki krojącej.
  3. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ⅓ pokrojonych buraków. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Starte buraki przełożyć do dużej miski, odstawić.
  4. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ½ pozostałych buraków. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Zawartość pojemnika przełożyć do miski ze startymi wcześniej burakami, odstawić.
  5. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcua) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałe pokrojone buraki. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do miski ze startymi wcześniej burakami, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać ocet i olej, dodać cukier i sól, podgrzewać3 min/50°C/obr. 2. Zalewę przelać do miski z burakami, dokładnie wymieszać. Buraki przełożyć do 5 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (ok. 500 ml każdy, patrz wskazówka), ciasno ułożyć. Słoiki zakręcić i zapasteryzować (patrz wskazówka). Tarte buraczki do słoików podawać jako dodatek do dań głównych (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry