Tartaletki ze spiralizowanymi jabłkami (TM6)
149.3 kcal /
624.5 kJKalorie
624.5 kJKalorie
0.7 gBiałko
40.2 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 120 g jabłek, suszonych, w krążkach
- 100 g daktyli Medjool, bez pestek przekrojonych na pół
- wiórki kokosowe do oprószenia
- mięta, świeża do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jabłka, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować jabłko do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, uruchomić Spiralizowanie , delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi jabłkami. Przełożyć do miski, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do miski ze spiralizowanymi jabłkami dodać cukier i ½ łyżeczki cynamonu, wymieszać kopystką. Przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 4 godz. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Dno i boki 6 foremek do muffinek (Ø 7 cm) wyłożyć folią spożywczą (ok. 30 cm x 15 cm) tak, aby wystawała poza krawędzie foremek.
- Do naczynia miksującego włożyć suszone jabłka, daktyle i pozostałe ½ łyżeczki cynamonu, zmielić20 s/obr. 10. Przełożyć do miski i uformować w kulę. Masę podzielić na 6 równych części, wyłożyć do przygotowanych foremek, wyrównać i utworzyć brzegi na wysokość foremek. Odstawić do lodówki na ok. 4 godz.
- Spody do tartaletek wyjąć z foremek. Spiralizowane jabłka odsączyć przez koszyczek i równomiernie rozłożyć do przygotowanych spodów tartaletek. Tartaletki ze spiralizownaych jabłek podawać oprószone wiórkami kokosowymi i udekorowane liśćmi mięty.