Tartaletki z truskawkami
659.5 kJ /
157.5 kcalKalorie
157.5 kcalKalorie
1.4 gBiałko
16.7 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 25 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 500 g truskawek, świeżych, bez szypułek, przekrojonych na pół, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać masło, mąkę, jajko i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Ciasto wyłożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 20 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Ciasto podzielić na 8 równych części, wyłożyć nim 8 foremek do tartaletek (Ø 9 cm), wyrównać i utworzyć brzegi na wysokość foremek. Ciasto ponakłuwać równomiernie widelcem.
- Piec 13-15 min (200°C). Wyjać z piekarnika, odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 100 g truskawek, następnie ułożyć je na upieczonych spodach do tartaletek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 400 g truskawek, miód, dodać sok z cytryny i pieprz, zmiksować10 s/obr. 8, następnie podgrzewać6 min/90°C/obr. 4. Pozostawić w naczyniu miksującym do ostudzenia.
- Sprawdzić konsystencję sosu, jeżeli jest zbyt rzadki, należy dodać skrobię, wymieszać2 min/90°C/obr. 5. Ostudzonym sosem polać truskawki ułożone na tartaletkach.
- Tartaletki podawać udekorowane truskawkami bezpośrednio po przygotowaniu.