Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM5)
343.2 kcal /
1435.9 kJKalorie
1435.9 kJKalorie
5.6 gBiałko
26.9 gWęglowodany
24.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Krem cytrynowy (lemon curd): 85
- g cukru
- 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 jajka, rozmiar L
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- Tartaletki z ciasta francuskiego: 1
- jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 płaty ciasta francuskiego (ok. 275g każdy)
- 1 – 1 ½
- łyżki cukru do posypania
- Krem cytrynowy z mascarpone i wykończenie: 600
- g nektarynek dojrzałych, nieobranych, bez pestek, przekrojonych na pół, z odciętymi końcami (patrz wskazówka)
- 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej
- 2 łyżki orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych posiekanych, do dekoracji
- liście mięty, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sok z cytryny, jajka i masło, zmiksować10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać4-5 min/80°C/obr. 4. Krem cytrynowy (lemon curd) przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min, następnie odstawić do lodówki na min. 1 godz. (patrz wskazówka). W tym czasie upiec tartaletki z ciasta francuskiego. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. W miseczce roztrzepać jajko i mleko, odstawić.
- Ostrym nożem pokroić oba płaty ciasta francuskiego na 16 równych prostokątów (ok. 11 x 9 cm), i ułożyć je na przygotowanych blachach, zachowując 2-3 cm odstępy. Nożem wyznaczyć 1 cm rant każdej tartaletki, uważając, by nie przeciąć ciasta całkowicie. Za pomocą pędzelka posmarować wyznaczone ranty jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać cukrem. Środki tartaletek ponakłuwać gęsto widelcem. Piec partiami 12-15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru, jedna blacha po drugiej. Środki tartaletek spłaszczyć, dociskając je łyżką. Przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia na min. 20 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej nektarynki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone nektarynki. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć schłodzony krem cytrynowy i mascarpone, dodać śmietanę, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i nałożyć na ostudzone tartaletki. Wierzch udekorować plastrami nektarynek tak, aby nachodziły na siebie, następnie posypać pistacjami i udekorować miętą. Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone podawać jako deser.