Tartaletki z mrożonym kremem cytrynowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
310.1 kcal /
1297.4 kJ
Kalorie
4.1 gBiałko
23.7 gWęglowodany
22.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Krem cytrynowy: 100
  • g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 jajka
  • 100 g masła o temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
  • 70 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • Ciasto na tartaletki: 200
  • g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 20 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • Bita śmietana: 200
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • owoce leśne, mieszane, świeże do dekoracji (ok. 200g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zemleć10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać jajka, masło i sok z cytryny, podgrzać6 min/70°C/obr. 4. Przelać do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie włożyć do zamrażalnika na 2-3 godz. Po upływie każdej kolejnej godziny dokładnie przemieszać krem łyżką (powinien być gęsty). W tym czasie przygotować foremki do babeczek, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, jajko, cukier i sól, wymieszać20 s/obr. 6. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  5. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i podzielić na 12 kwadratów, wyłożyć nimi foremki, aż do krawędzi każdej z nich, następnie wierzch ciasta ponakłuwać widelcem.
  6. Piec 10-14 min (180°C). Po upieczeniu tartaletki odstawić do całkowitego ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.
  8. Foremki wyłożyć kremem cytrynowym, następnie ułożyć bitą śmietanę, na wierzchu udekorować owocami. Tartaletki z mrożonym kremem cytrynowym podawać schłodzone.
Przewijanie do góry