Tartaletki wytrawne z gruszką i serem pleśniowym
436.5 kcal /
1827.5 kJKalorie
1827.5 kJKalorie
10.9 gBiałko
35.7 gWęglowodany
29.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 200 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 330 g mąki pszennej
- 180 g masła zimnego, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 3 żółtka
- 1 szczypta soli
- 5 gruszek (ok. 130g każda), dojrzałych, ze skórą, bezgniazd nasiennych
- imbir, suszony, mielony do oprószenia tartaletek
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić3-5 s/obr. 4. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić8 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, żółtka i sól, wymieszać45 s/obr. 4. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie gruszki pokroić w 5 mm kostkę.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Schłodzone ciasto podzielić na 10 równych części (po 55-60 g każda) i wylepić nimi 10 foremek na tartaletki. Wierzch każdej tartaletki przykryć odpowiednio dopasowanym kawałkiem papieru do pieczenia i posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą), aby ciasto nie wyrosło.
- Piec 10 min (180°C). Podpieczone tartaletki wyjąć, następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Odłożyć ⅓ rozdrobnionego wcześniej sera do dekoracji wierzchu, pozostałymi ⅔ ilości sera napełnić tartaletki. Następnie każdą tartaletkę napełnić rozdrobnionymi wcześniej orzechami włoskimi i gruszkami. Wierzch każdej tartaletki oprószyć imbirem.
- Piec kolejne 15-20 min (180°C). Upieczone tartaletki pozostawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 30 min), następnie ostrożnie wyjąć z foremek. Wierzch oprószyć odłożoną wcześniej ⅓ rozdrobnionego sera.
- Tartaletki wytrawne z gruszką i serem pleśniowym podawać na zimno jako przekąskę.