Tartaletki wytrawne z gruszką i serem pleśniowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
436.5 kcal /
1827.5 kJ
Kalorie
10.9 gBiałko
35.7 gWęglowodany
29.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 200 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 330 g mąki pszennej
  • 180 g masła zimnego, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 3 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 5 gruszek (ok. 130g każda), dojrzałych, ze skórą, bezgniazd nasiennych
  • imbir, suszony, mielony do oprószenia tartaletek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić3-5 s/obr. 4. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić8 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, żółtka i sól, wymieszać45 s/obr. 4. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie gruszki pokroić w 5 mm kostkę.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  5. Schłodzone ciasto podzielić na 10 równych części (po 55-60 g każda) i wylepić nimi 10 foremek na tartaletki. Wierzch każdej tartaletki przykryć odpowiednio dopasowanym kawałkiem papieru do pieczenia i posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą), aby ciasto nie wyrosło.
  6. Piec 10 min (180°C). Podpieczone tartaletki wyjąć, następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Odłożyć ⅓ rozdrobnionego wcześniej sera do dekoracji wierzchu, pozostałymi ⅔ ilości sera napełnić tartaletki. Następnie każdą tartaletkę napełnić rozdrobnionymi wcześniej orzechami włoskimi i gruszkami. Wierzch każdej tartaletki oprószyć imbirem.
  7. Piec kolejne 15-20 min (180°C). Upieczone tartaletki pozostawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 30 min), następnie ostrożnie wyjąć z foremek. Wierzch oprószyć odłożoną wcześniej ⅓ rozdrobnionego sera.
  8. Tartaletki wytrawne z gruszką i serem pleśniowym podawać na zimno jako przekąskę.
Przewijanie do góry