Tartaletki reniferki z łososiem i serkiem z ricotty
381.9 kcal /
1597.9 kJKalorie
1597.9 kJKalorie
11.8 gBiałko
36.6 gWęglowodany
20.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 220 g mąki pszennej
- 110 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 30 – 40 g wody
- ¾
- łyżeczki soli
- 300 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 20 g chrzanu, tartego
- 30 g jogurtugreckiego
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno (100-150g), pokrojonego w 3 cm paski
- 20 precelków, solonych
- ketchup do dekoracji
- ziarna pieprzu czarnego do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, wodę i ¼ łyżeczki soli, wymieszać45 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Foremki do muffinek natłuścić masłem, odstawić.
- Schłodzone ciasto podzielić na 10 równych części (po 55-60 g każda) i wylepić przygotowane foremki, następnie spody ponakłuwać widelcem. Wierzch każdej tartaletki przykryć odpowiednio dopasowanym kawałkiem papieru do pieczenia i posypać nasionami roślin strączkowych, np. grochem, fasolą, aby ciasto nie wyrosło. Piec 15 min (180°C). Następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Tartaletki piec kolejne 5 min (180°C). Ostawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie.
- Do naczynia miksującego włożyć ser ricotta, chrzan i jogurt, dodać sok z cytryny, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, zmiksować5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na dnie ostudzonych tartaletek ułożyć łososia, następnie równomiernie wyłożyć przygotowane nadzienie, powierzchnię wygładzić łyżką. W miejscu rogów reniferka przykleić precelki, w miejscu oczu ułożyć ziarna pieprzu. Pomiędzy oczami nałożyć kroplę kechupu, tworząc nos. Tartaletki reniferki z łososiem i serkiem z ricotty podawać bezpośrednio po przygotowaniu.