Tartaletki reniferki z łososiem i serkiem z ricotty

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
381.9 kcal /
1597.9 kJ
Kalorie
11.8 gBiałko
36.6 gWęglowodany
20.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 220 g mąki pszennej
  • 110 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 30 – 40 g wody
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • 300 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 20 g chrzanu, tartego
  • 30 g jogurtugreckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno (100-150g), pokrojonego w 3 cm paski
  • 20 precelków, solonych
  • ketchup do dekoracji
  • ziarna pieprzu czarnego do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, wodę i ¼ łyżeczki soli, wymieszać45 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Foremki do muffinek natłuścić masłem, odstawić.
  2. Schłodzone ciasto podzielić na 10 równych części (po 55-60 g każda) i wylepić przygotowane foremki, następnie spody ponakłuwać widelcem. Wierzch każdej tartaletki przykryć odpowiednio dopasowanym kawałkiem papieru do pieczenia i posypać nasionami roślin strączkowych, np. grochem, fasolą, aby ciasto nie wyrosło. Piec 15 min (180°C). Następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Tartaletki piec kolejne 5 min (180°C). Ostawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ser ricotta, chrzan i jogurt, dodać sok z cytryny, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, zmiksować5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Na dnie ostudzonych tartaletek ułożyć łososia, następnie równomiernie wyłożyć przygotowane nadzienie, powierzchnię wygładzić łyżką. W miejscu rogów reniferka przykleić precelki, w miejscu oczu ułożyć ziarna pieprzu. Pomiędzy oczami nałożyć kroplę kechupu, tworząc nos. Tartaletki reniferki z łososiem i serkiem z ricotty podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry