Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym
444.8 kcal /
1862.1 kJKalorie
1862.1 kJKalorie
3.8 gBiałko
51.3 gWęglowodany
25.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos karmelowy: 250
- g cukru
- 250 g brązowego cukru
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 50 g octu do Mycia Wstępnego
- Ciasto na spód: 250
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 140 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 100 g cukru
- 1 jajko
- Waniliowa bita śmietana: 50
- g cukru
- 1 laska wanilii tylko ziarna
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
👨🍳 Przygotowanie
- Aby uzyskać najlepszy rezultat przy użyciu funkcji Karmelizowania, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi. Rozpoczęcie pracy trybu powinno nastąpić natychmiast po dodaniu wszystkich składników do naczynia miksującego.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 70 g śmietany, 30 g wody, sok z cytryny i masło, uruchomić Karmelizowanie .
- Dodać pozostałe 130 g śmietany, wymieszać bez założonej miarki2 min/obr. , następnie odparowywać bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 2. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Po tłuszczu i karmelu. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, wymieszać10 s/obr. 6.
- Dodać jajko, wymieszać30 s/obr. 6. Formę do tarty (Ø 24-26 cm) natłuścić masłem za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować w kulę, rozwałkować na okrąg (ok. 5 mm grubości). Rozwałkowane ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyłożyć nim dno i boki formy, ponakłuwać widelcem, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 20 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych (np. grochu, fasoli) albo ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 15 min (180°C). Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia wraz z odważnikami. Podpieczony spód posmarować 4-5 łyżkami sosu karmelowego, piec kolejne 10 min (180°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać ziarna wanilii, zmielić10 s/obr. 10. Waniliowy cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek.Dodać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć na tartę, wyrównać kopystką. Polać 3-4 łyżkami sosu karmelowego, odstawić do lodówki na min. 30 min lub do momentu, aż sos stężeje. Tartę z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym podawać schłodzoną.