Tarta z ricottą i rabarbarem
266.6 kcal /
1116.2 kJKalorie
1116.2 kJKalorie
4.6 gBiałko
29.8 gWęglowodany
12.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruche ciasto: 60
- g cukru
- 70 g migdałów, w płatkach
- 130 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 180 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- Nadzienie: 600
- g rabarbaru różowego, pokrojonego na 11-12 cm kawałki
- 150 g brązowego cukru
- 70 g wody
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- 80 g cukru
- 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 400 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- migdały, w płatkach do posypania ciasta
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10.
- Dodać migdały w płatkach, zmielić3 s/obr. 7.
- Dodać masło, mąkę, jajko i sól, wymieszać20 s/obr. 5. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rabarbar i brązowy cukier, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę, odstawić.
- Rozgrzać patelnię, przełożyć na nią odważony wcześniej rabarbar i cukier, wlać odważoną wcześniej wodę, gotować ok. 5-6 min, delikatnie obracając kawałki rabarbaru. Rabarbar powinien lekko zmięknąć, ale pozostać w całości. Patelnię z rabarbarem odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim przygotowaną wcześniej formę do pieczenia, formując boki o wysokości ok. 2,5 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
- Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 12-15 min (200°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić10 s/obr. 10. Cytrynowy cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ricottę i jajko, wymieszać15 s/obr. 3. Masę rozsmarować na podpieczonym cieście, wyrównać powierzchnię kopystką. Na wierzchu ułożyć w dwóch rzędach skarmelizowany rabarbar. Wierzch tarty posypać płatkami migdałowymi.
- Piec ok. 25 min (200°C). Upieczone ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Tartę z ricottą i rabarbarem podawać pokrojoną na kwadratowe kawałki.
