Tarta z ricottą i rabarbarem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
266.6 kcal /
1116.2 kJ
Kalorie
4.6 gBiałko
29.8 gWęglowodany
12.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruche ciasto: 60
  • g cukru
  • 70 g migdałów, w płatkach
  • 130 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • Nadzienie: 600
  • g rabarbaru różowego, pokrojonego na 11-12 cm kawałki
  • 150 g brązowego cukru
  • 70 g wody
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 80 g cukru
  • 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 400 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • migdały, w płatkach do posypania ciasta

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10.
  2. Dodać migdały w płatkach, zmielić3 s/obr. 7.
  3. Dodać masło, mąkę, jajko i sól, wymieszać20 s/obr. 5. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rabarbar i brązowy cukier, odstawić.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę, odstawić.
  6. Rozgrzać patelnię, przełożyć na nią odważony wcześniej rabarbar i cukier, wlać odważoną wcześniej wodę, gotować ok. 5-6 min, delikatnie obracając kawałki rabarbaru. Rabarbar powinien lekko zmięknąć, ale pozostać w całości. Patelnię z rabarbarem odstawić do lekkiego ostudzenia.
  7. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  8. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim przygotowaną wcześniej formę do pieczenia, formując boki o wysokości ok. 2,5 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
  9. Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 12-15 min (200°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić.
  10. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić10 s/obr. 10. Cytrynowy cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  11. Dodać ricottę i jajko, wymieszać15 s/obr. 3. Masę rozsmarować na podpieczonym cieście, wyrównać powierzchnię kopystką. Na wierzchu ułożyć w dwóch rzędach skarmelizowany rabarbar. Wierzch tarty posypać płatkami migdałowymi.
  12. Piec ok. 25 min (200°C). Upieczone ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.
  13. Tartę z ricottą i rabarbarem podawać pokrojoną na kwadratowe kawałki.
Przewijanie do góry