Tarta z marmoladą pigwową
824 kcal /
3448 kJKalorie
3448 kJKalorie
7 gBiałko
134 gWęglowodany
29 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 150
- g cukru
- skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
- 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Nadzienie z pigwy: 700
- g marmolady z pigwy pokrojonej na kawałki
- 70 g słodkiego wina (np. Porto, Marsala)
- 70 g brandy
- masło do natłuszczenia formy
- Tarta: 1
- białko do posmarowania ciasta
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, zmiksować10 s/obr. 5.
- Dodać jajko, żółtko, sól, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą, odstawić na 10 min do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć marmoladę, dodać wino, podgrzewać2 min/90°C/obr. 3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do tarty (Ø 28 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Ciasto podzielić na dwie części w proporcji ⅔ i ⅓. Obie części ciasta rozwałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia. Większą częścią wyłożyć dno i boki formy do tarty. Mniejszą część odstawić do zamrażalnika na 3 min, aby zapobiec rozerwaniu podczas krojenia.
- Nadzienie z pigwy przełożyć na przygotowany spód. Schłodzone ciasto pokroić w pasy (na szerokość palca) i ułożyć w kratkę na nadzieniu. Kratkę z ciasta posmarować białkiem, piec 30-40 min (180°C). Tartę z marmoladą pigwową podawać po całkowitym ostudzeniu.
