Tarta z marmoladą pigwową

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
824 kcal /
3448 kJ
Kalorie
7 gBiałko
134 gWęglowodany
29 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 150
  • g cukru
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
  • 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
  • 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie z pigwy: 700
  • g marmolady z pigwy pokrojonej na kawałki
  • 70 g słodkiego wina (np. Porto, Marsala)
  • 70 g brandy
  • masło do natłuszczenia formy
  • Tarta: 1
  • białko do posmarowania ciasta

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, zmiksować10 s/obr. 5.
  3. Dodać jajko, żółtko, sól, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą, odstawić na 10 min do lodówki.
  4. Do naczynia miksującego włożyć marmoladę, dodać wino, podgrzewać2 min/90°C/obr. 3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do tarty (Ø 28 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  5. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji ⅔ i ⅓. Obie części ciasta rozwałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia. Większą częścią wyłożyć dno i boki formy do tarty. Mniejszą część odstawić do zamrażalnika na 3 min, aby zapobiec rozerwaniu podczas krojenia.
  6. Nadzienie z pigwy przełożyć na przygotowany spód. Schłodzone ciasto pokroić w pasy (na szerokość palca) i ułożyć w kratkę na nadzieniu. Kratkę z ciasta posmarować białkiem, piec 30-40 min (180°C). Tartę z marmoladą pigwową podawać po całkowitym ostudzeniu.
Przewijanie do góry