Tarta z krojonymi owocami (TM5)
395.7 kcal /
1655.7 kJKalorie
1655.7 kJKalorie
6.6 gBiałko
48.7 gWęglowodany
20.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Krem waniliowy: 300
- g mleka
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 80 g cukru
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka (patrz wskazówka)
- 1 ½
- łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 szczypta soli
- Kruche ciasto: 50
- g cukru
- 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 jajko
- 1 ½
- łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 szczypta soli
- Wykończenie: 400
- g truskawek, świeżych
- 2 kiwi (ok. 180g), dojrzałe
- 1 brzoskwinia (ok. 90g), dojrzała, nieobrana, bez pestki, przekrojona na pół, z odciętymi końcami
- 80 g dżemu morelowego
- 15 g wody
- borówki amerykańskie do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko i śmietanę, dodać cukier, skrobię, jajka, żółtka, cukier waniliowy i sól, podgrzewać8 min/90°C/obr. 4. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą (folia powinna dokładnie przylegać do kremu, aby zapobiec powstaniu twardego kożucha na powierzchni), odstawić do ostudzenia na 1 godz., następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godz. W trakcie studzenia nie mieszać kremu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę, masło, jajko, cukier waniliowy i sól, wymieszać25 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 min. Umyć naczynie miksujące.
- Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuścić masłem, odstawić. Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć przygotowaną formę do tarty. Odstawić do lodówki na 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych do obciążenia albo ustawić niedużą foremkę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 15 min (180°C), następnie usunąć papier do pieczenia i obciążniki. Piec kolejne 10 min (180°C) lub do momentu, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Upieczone ciasto odstawić do ostudzenia na min. 30 min.
- Do naczynia miksującego włożyć schłodzony krem waniliowy, wymieszać30 s/obr. 4. Krem przełożyć na ostudzony kruchy spód i równomiernie rozprowadzić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone truskawki. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Pokrojone truskawki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć kiwi. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone kiwi przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć brzoskwinię. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć dżem, dodać wodę, gotować2 min/100°C/obr. 1. Glazurę przetrzeć przez sitko do miseczki, odstawić.
- Pokrojone owoce ułożyć na cieście, delikatnie dociskając je do kremu. Za pomocą łyżeczki posmarować owoce glazurą morelową, udekorować borówkami. Odstawić do lodówki na min. 2 godz. Tartę z krojonymi owocami podawać jako deser.