Tarta z krojonymi gruszkami i czekoladą (TM6)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
459.4 kcal /
1922 kJ
Kalorie
6.8 gBiałko
48 gWęglowodany
27.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 125 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
  • 20 g zimnej wody
  • 500 – 600 ggruszek bezgniazd nasiennych, przekrojonych na pół
  • 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki (patrz wariant)
  • 2 jajka
  • 160 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, cukier puder, żółtko, sól i zimną wodę, wymieszać20 s/obr. 4. Ciasto przełożyć na blat, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gruszki, odstawić.
  3. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone gruszki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  6. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty (Ø 26 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 10 min (200°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, i równomiernie rozłożyć na nim rozdrobnioną czekoladę.
  7. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, wymieszać10 s/obr. 3. Masę przelać na warstwę czekolady na tarcie. Plastry gruszek ułożyć w formie rozety na cieście i posypać je cukrem trzcinowym. Piec 30 min (200°C). Tartę z krojonymi gruszkami i czekoladą podawać jako deser.
Przewijanie do góry