Tarta z kiszoną kapustą i kaszanką, dip majonezowo-musztardowy
618.4 kcal /
2587.2 kJKalorie
2587.2 kJKalorie
12.3 gBiałko
24.4 gWęglowodany
52.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Tarta z kiszoną kapustą i kaszanką: 15
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 500 g kapusty kiszonej odciśniętej, pokrojonej na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 1300 g wody
- ¼
- łyżeczki kminku, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 25 g oleju
- 150 g kostek boczku
- 500 g kaszanki obranej, pokrojonej na kawałki
- masło do natłuszczenia formy
- 2 opakowania ciasta francuskiego (ok. 280g szt.)
- 1 jajko roztrzepane
- 1 żółtko roztrzepane
- Dip majonezowo-musztardowy: 15
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g majonezu
- 80 g musztardy sarepskiej
- 20 g musztardy francuskiej
- ¼
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Kapustę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, gotować40 min/100°C/obr. 1. Ugotowaną kapustę odsączyć przez koszyczek, odcisnąć kopystką z nadmiaru płynu.
- Do naczynia miksującego włożyć odciśniętą kapustę, dodać kminek, ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, rozdrobnić5 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać boczek, dusić8 min/120°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki, kaszankę, pozostałe ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać5 s//obr. 5, następnie gotować2 min/100°C//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuścić masłem, następnie dno i boki formy wyłożyć 1 opakowaniem ciasta francuskiego, odcinając jego nadmiar. Na tak przygotowany spód przełożyć ugotowaną kapustę, równomiernie rozprowadzić. Na warstwę kapusty przełożyć kaszankę, równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim płatem ciasta francuskiego, sklejając brzegi i odcinając nadmiar ciasta. Wierzch tarty ostrożnie naciąć nożem na środku, dzieląc ją na 12 trójkątów. Z odkrojonego ciasta wyciąć kształty liści i układać na co drugim trójkącie oraz na środku tarty. Tartę posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec na najniższej szynie piekarnika ok. 35 min (190°C) lub do momentu, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. W tym czasie przygotować dip. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Natkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Natkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać majonez, musztardę sarepską, musztardę francuską, kurkumę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3.5. Tartę z kiszoną kapustą i kaszanką podawać z dipem majonezowo-musztardowym bezpośrednio po przygotowaniu lub po ostudzeniu.