Tarta z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
366 kcal /
1535 kJ
Kalorie
6 gBiałko
31 gWęglowodany
25.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 200
  • g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 szczypta soli
  • Krem: 250
  • g śmietany, 36% tłuszczu
  • 25 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 40 g cukru
  • 250 g jagód, świeżych
  • 5 łyżek migdałów, w płatkach (ok. 50g), do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i sól, wymieszać25 s/obr. 4. Następnie wymieszać kolejne10 s//obr. 2. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min.
  3. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 24 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 8-12 min (200°C).
  4. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, sok z cytryny, dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i cukier, wymieszać30 s/obr. 3.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 150 g jagód, następnie przełożyć je na podpieczony spód, zalać powstałym kremem i wyłożyć pozostałe 100 g jagód, całość udekorować migdałami.
  7. Piec 20-25 min (200°C). Odstawić do ostudzenia, następnie włożyć do lodówki na ok. 2 godz. Tartę z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami podawać po schłodzeniu jako deser.
Przewijanie do góry