Tarta z jabłkami (TM5)
220.4 kcal /
922.2 kJKalorie
922.2 kJKalorie
2.5 gBiałko
31.2 gWęglowodany
10.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 75
- g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
- ½
- łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- ¼
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 50 g wody
- Nadzienie: 500 – 750
- g jabłek
- 2 – 3 łyżki cukru
- 1 – 2 łyżki masła zimnego, pokrojonego na małe kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do tarty (Ø 24 cm, patrz wskazówka) natłuścić masłem, oprószyć mąką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, sól, cukier waniliowy i wodę, wymieszać20 s/obr. 4. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi wcześniej przygotowanej formy do tarty, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jabłka. Usunąć gniazda nasienne. Małe jabłka przekroić na pół, duże pokroić w ćwiartki.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć przygotowane jabłka. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Plastry jabłek ułożyć w formie rozety na cieście. Posypać cukrem i obłożyć masłem. Piec 30-40 min (200°C) lub do momentu, aż jabłka będą złotobrązowe. Tartę z jabłkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po ostudzeniu.