Tarta z gruszkami i rokpolem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
420 kcal /
1761 kJ
Kalorie
8.8 gBiałko
33.8 gWęglowodany
29.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych połówek
  • Ciasto: 250
  • g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • Nadzienie: 300
  • ggruszek bezgniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż w cienkie plastry
  • 100 g sera rokpol pokrojonego w plastry
  • 30 g żurawiny, suszonej
  • 3 jajka
  • 180 g śmietany, 18% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki chili, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, ostawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i jajko, wymieszać40 s/obr. 4. Przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 min.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  4. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie, wyłożyć nim formę do tarty (Ø 26 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać ziarnami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 15 min (180°C). Umyć naczynie miksujące.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gruszki i ser. Odważone składniki ułożyć równomiernie na wierzchu podpieczonej tarty, odstawić.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej żurawinę, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, sól, pieprz, chili i gałkę muszkatołową, wymieszać15 s/obr. 5.
  8. Tartę polać powstałą masą, na wierzchu ułożyć odważoną wcześniej żurawinę. Piec 40-45 min (180°C). Tartę z gruszkami i rokpolem podawać po ostudzeniu, posypaną rozdrobnionymi orzechami.
Przewijanie do góry