Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
434.6 kcal /
1819.5 kJ
Kalorie
6 gBiałko
29 gWęglowodany
34.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruche ciasto: 70
  • g cukru
  • 225 g mąki pszennej razowej Melvit
  • 225 g mąki orkiszowej, razowej Melvit
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko rozm. M
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki kwaśnego
  • Czekoladowy krem mascarpone: 100
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 270 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 500 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 250 g malin, świeżych
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego wsypać 50 g przygotowanego cukru pudru, mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodać masło i jajko, wymieszać25-30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
  4. Ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty (Ø 24-26 cm), ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych (np. groch, fasola) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
  5. Piec 10 min (190°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Piec kolejne 10-15 min (190°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min, następnie równomiernie posmarować dżemem, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić6 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać pozostałe 20 g przygotowanego wcześniej cukru pudru, cukier waniliowy i 70 g śmietany, podgrzewać3 min/60°C/obr. 2. Roztopioną czekoladę przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  8. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 200 g śmietany, dodać mascarpone, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  9. Dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę, ubijać20 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Krem przełożyć na przygotowany spód, wyrównać kopystką, odstawić do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc.
  10. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej maliny. Tartę z czekoladowym kremem mascarpone podawać jako deser po schłodzeniu i udekorowaniu odważonymi malinami i miętą.
Przewijanie do góry