Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami
434.6 kcal /
1819.5 kJKalorie
1819.5 kJKalorie
6 gBiałko
29 gWęglowodany
34.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruche ciasto: 70
- g cukru
- 225 g mąki pszennej razowej Melvit
- 225 g mąki orkiszowej, razowej Melvit
- ¼
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko rozm. M
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki kwaśnego
- Czekoladowy krem mascarpone: 100
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 270 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 500 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 250 g malin, świeżych
- mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wsypać 50 g przygotowanego cukru pudru, mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodać masło i jajko, wymieszać25-30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
- Ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty (Ø 24-26 cm), ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych (np. groch, fasola) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
- Piec 10 min (190°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Piec kolejne 10-15 min (190°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min, następnie równomiernie posmarować dżemem, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić6 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 20 g przygotowanego wcześniej cukru pudru, cukier waniliowy i 70 g śmietany, podgrzewać3 min/60°C/obr. 2. Roztopioną czekoladę przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 200 g śmietany, dodać mascarpone, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.
- Dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę, ubijać20 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Krem przełożyć na przygotowany spód, wyrównać kopystką, odstawić do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej maliny. Tartę z czekoladowym kremem mascarpone podawać jako deser po schłodzeniu i udekorowaniu odważonymi malinami i miętą.