Tarta z brokułem i łososiem
513.1 kcal /
2146.9 kJKalorie
2146.9 kJKalorie
12.4 gBiałko
36 gWęglowodany
35.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 130
- g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 260 g mąki pszennej
- 45 g wody zimnej
- 1 łyżeczka soli
- Farsz: 80 – 90
- g wędzonego łososia pokrojonego na kawałki
- 400 g wody
- 80 – 90 g różyczek brokułu pokrojonych na kawałki
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 150 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 3 jajka
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, wodę i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Przełożyć na blat, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 min. W tym czasie natłuścić formę do tarty (Ø 26 cm).
- Ciasto rozwałkować i wylepić nim przygotowaną formę, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego brokuły, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych do obciążenia albo ustawić niedużą foremkę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (180°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 10 min (180°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić.
- Na upieczonym spodzie rozłożyć ugotowane różyczki brokułu i łososia. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać serek śmietankowy, jajka, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 5. Masę przelać na tartę. Piec 35-40 min (180°C). Tartę z brokułem i łososiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.