Udziec indyczy zawijany w boczek z ziemniakami
520 kcal /
2174 kJKalorie
2174 kJKalorie
51 gBiałko
26 gWęglowodany
23 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g ząbków czosnku
- 5 gałązek rozmarynu, świeżego
- 150 g boczku parzonego, w plastrach
- 150 g szynki, w plastrach
- 800 g udźca z indyka, bez skóry, z kością
- 800 g udźca z indyka, ze skórą, z kością
- 1 łyżeczka soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 20 g oliwy z oliwek extra virgin
- 1300 g wody
- 600 g ziemniaków pokrojonych na 4 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Rozłożyć na blacie duży arkusz papieru do pieczenia (ok. 40 x 60 cm). Na papierze do pieczenia ułożyć gałązki rozmarynu, następnie rozłożyć obok siebie 50 g plasterków boczku. Położyć udziec indyczy na boczku i natrzeć mięso rozdrobnionym czosnkiem. Przyprawić ½ łyżeczki soli i czarnym pieprzem, następnie zawinąć indyka w boczek, na którym leży i przykryć pozostałymi 100 g plasterków boczku. Delikatnie polać oliwą z oliwek. Zawinąć papier do pieczenia tak, aby utworzyć paczuszkę, zagiąć mocno końce w celu zatrzymania soków powstałych podczas gotowania i umieścić paczuszkę w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze50 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie obrać i pokroić ziemniaki na 4 cm kawałki.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Włożyć koszyczek do naczynia miksującego i umieścić w nim ziemniaki. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić, sprawdzić, czy udziec indyczy jest ugotowany. W razie potrzeby gotować na parze kolejne3-10 min/Varoma/obr. 1(na każde dodatkowe 100 g udźca indyczego, dodać ok. 3 min).
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie otworzyć paczuszkę, zachowując zebrane soki. Przełożyć udziec indyczy na półmisek i pokroić na kawałki. Plastry indyka polać sokami powstałymi podczas gotowania i podawać na gorąco z ziemniakami.