Tarta z nadzieniem żurkowo-jajecznym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
287.3 kcal /
1203 kJ
Kalorie
8.6 gBiałko
18.9 gWęglowodany
20.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 260 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 430 – 440 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 jajek
  • 200 g zakwasu na żurek
  • 160 g śmietany, 18% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • 1 łyżka majeranku, suszonego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g białej kiełbasy, parzonej (ok. 6 szt. cienkich kiełbasek), pokrojonej na ok. 2 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 110 g masła, dodać 220 g mąki, 30-40 g wody i ½ łyżeczki soli, wymieszać30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na blat, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 min do lodówki. W tym czasie ugotować jajka. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać 400 g wody. Włożyć koszyczek, umieścić w nim 4 jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki i schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty (Ø 26 cm) lub okrągłej formy kamionkowej „Anna” (patrz wskazówka), odstawić do lodówki.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 40 g masła, roztopić3 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać pozostałe 40 g mąki, gotować3 min/100°C/obr. 1.
  7. Dodać zakwas na żurek, wymieszać15 s/obr. 4.
  8. Dodać pozostałe 2 jajka, śmietanę, czosnek, majeranek, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać30 s/obr. 3.
  9. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub użyć silikonowych obciążników do ciast albo ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 10 min (200°C), w tym czasie ugotowane na twardo jajka pokroić na 1 cm kawałki, odstawić. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić.
  10. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kiełbasę.
  11. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozłożyć odważoną białą kiełbasę i pokrojone jajka. Masę żurkowo-śmietankową równomiernie wylać na tartę, piec 30-35 min (200°C). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry